منشاء خشونت ها علیه زنان ایران: قوانین نابرابر.
قانون اساسی, قوانین مدنی و قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران با تاکید برموازین دینی خشونت های بی شماری را علیه زنان در قالب قانون اعمال کرده، آزادی، امنیت و رفاه زنان را تهدید می کنند بطوریکه برخی کارشناسان، قوانین جزایی دولت جمهوری اسلامی ایران در قبال زنان را از “خشنترین قوانین جهان” میدانند. که در تمام عرصه های زندگی میلیونها زن ایرانی تاثیر گذار است.
- مرد می تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق دهد.(قانون مدنی، ماده ۱۳۳)
- برای نگاهداری طفل، مادر تا دو سال از تاریخ ولادت او اولویت خواهد داشت و پس از انقضاء این مدت سرپرستی طفل با پدر است مگر نسبت به دختران که فقط تا ۷ سالگی مادر می تواند این مسولیت را دارا باشد. (قانون مدنی، ماده۱۱۶۹)
- افرادی پدر آنها ایرانی است اعم از این که در ایران یا درخارج از ایران متولد شده باشند تبعه ایران حساب می شوند. (تابعیت صرفا از طرف پدر منتقل میشود) (قانون مدنی , ماده ۹۷۶)
- زن نمی تواند بدون رضایت شوهر خود سمت قیمومت را قبول کند. (قانون مدنی، ماده۱۲۳۳)
- شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود و یا زن باشد منع کند. (قانون مدنی، ماده۱۱۱۷)
- زنان شوهردار ولو کمتر از ۱۸ سال تمام، با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل می توانند درخواست گذرنامه کنند.(بند سوم ماده ۱۸ گذرنامه)
- رییس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط باشند انتخاب گردد.(اصل ۱۱۵ قانون اساسی)
- قتل عمد با شهادت دو مرد عادل ثابت می شود،شهادت زن بهیچ وجه پذیرفتنی نیست. (قانون مجازات اسلامی,ماده ۲۳۷)
- قضات فقط از میان مردان واجد شرایط انتخاب می شوند. (قانون شرایط انتخاب قضات دادگستری)
- دیه قتل زن مسلمان خواه عمد و یا غیرعمد، نصف دیه مرد مسلمان است.(قانون مجازات اسلامی، ماده ۳۰۰ )
- اگر شوهر در زمان فوت هیچ فرزند یا نوهای از همسرش یا از همسران قبلی نداشته باشد، ارثیه زن از اموال مرد معادل یک چهارم است ودر غیر این صورت معادل یک هشتم. (قانون مدنی , ماده ۹۴۶)
- بدحجابی و بی حجابی جرم است و مجرم از ۱۰ روز تا ۲ ماه زندان، و یا از ۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.(قانون مجازات اسلامی , ماده ۶۳۸)
- سن تکلیف برای دختران ۹ سال قمری، برابر با ۸ سال و ۹ ماه شمسی و مسئولیت کیفری برای دختران ۱۳ سال قمری و برای پسران ۱۵ سال قمری است. (قانون مجازات اسلامی , ماده ۱۲۱۰)
ماده ۱ اعلامیه جهانی حقوق بشر که همه انسانها را داری حقوق و حرمت برابر میداند و:
ماده ۲ که همه انسانها را محق به داشتن آزادی و امنیت فردی میداند و:
مواد ۶ و ۷ که اعلام میکنند همه انسانها باید در برابر قانون برابر باشند و به عنوان یک فرد (صرف نظر از جنس و نژاد و …) باید به رسمیت شناخته شوند و:
ماده ۱۰ که همه انسانها را سزاوار دسترسی به سیستم قضایی عادل میداندو:
ماده ۱۶ که تاکید میکند زن و شوهر در زندگی مشترک باید دارای حقوق برابر باشند و:
ماده ۲۱ که شرکت در عرصه های مختلف مدیریت کشوری را حق همگان میداند و سایر مواد این اطلاعیه و اهداف ۱۷ گانه سند ۲۰۳۰ یونسکو که موکدا حقوق و برابری انسانها را یادآوری میکنند، خواهان تغییر جدی قوانین مدنی و جزایی کشور در راستای نیل به برابری جنسیتی در تمامی عرضه ها و عدم خشونت نهادینه شده در قانون و قوه قضاییه در کشور هستیم.
۱۰۶۶
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق زنان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر